+31650820676
E-mail
WhatsApp
LinkedIn

Sessie SURF Onderwijsdagen

Opdrachtgever

MBO Utrecht

Oplossing

De titel van de sessie was ‘Digitaal werken en leren bij MBO Utrecht; succesfactoren en valkuilen’. Het doel van de sessie was kennis delen en creëren over de implementatie van een ELO/DLWO in een onderwijsinstelling of -organisatie.

Vraag

Dinsdag 7 november heb ik samen met Marco Roelofs (docent MBO Utrecht) en Mariole de Jonge (consultant Fringe) een interactieve presentatie gegeven op de SURF Onderwijsdagen. Ik heb dit gedaan vanuit mijn opdracht als projectleider ELO bij MBO Utrecht. Dit was één van mijn laatste activiteiten als projectleider omdat ik de klus momenteel aan het afronden ben. Ik ben inmiddels bezig om een interne medewerker, die gedurende het project geworven is, in te werken en zodoende het werk over te dragen. In een later bericht zal ik wat meer beschrijven over het project dat ik gedaan heb. Het was namelijk een prachtige klus waarvan ik veel geleerd heb en met veel plezier aan gewerkt heb.

Resultaat

Nadat de aanleiding, projectopdracht en projectorganisatie waren geschetst, zijn we tijdens de sessie ingegaan op verschillende succesfactoren en valkuilen. Deze waren vooraf beschreven door leden van de projectgroep. Er is gedeeld en gediscussieerd. Ook verschillende stellingen op zowel macro-, meseo-, als microniveau zijn besproken. De opdracht aan het eind van de sessie, om alle succesfactoren en valkuilen te prioriteren op volgorde van ‘belangrijkheid’, is vanwege de korte tijd niet gelukt.

We vonden het wel belangrijk om deze geleerde lessen te delen met iedereen die daar behoefte aan heeft. Daarom hebben we het document met alle deelnemers van de SURF Onderwijsdagen en dus collega-onderwijsinstellingen en -organisaties gedeeld. Dat doe ik nu nog een keer met dit bericht. Hieronder kunt u het document downloaden.

NB: Deze succesfactoren en valkuilen zijn uiteraard niet volledig. Het zijn voor MBO Utrecht belangrijke geleerde lessen die we graag delen. Mocht u meer informatie willen dan kunt u vanzelfsprekend contact met mij opnemen.

Bijlage: Uitkomsten-sessie-SURF-Onderwijsdagen-Digitaal-werken-en-leren-bij-MBO-Utrecht-succesfactoren-en-valkuilen-Joep-Nijland

Ik heb Joep leren kennen tijdens een opdracht bij MBO Utrecht (2015-2017), waar ik projectleider HKS (Herziene Kwalificatiestructuur) was en Joep projectleider Onderwijs en ICT (implementatie nieuwe ELO).
 
Met Joep is het prettig samenwerken. Joep is onderwijskundig goed onderlegd en heeft uitgebreide kennis van de mogelijkheden van ICT in het onderwijs. De afstemming tussen onderwijs en ICT loopt daardoor soepel. Verder is Joep enthousiast en weet mensen goed te betrekken en te inspireren.
 
De implementatie van een ELO is over het algemeen een meerjarenproject. Joep houdt hierbij de focus op het doel, sluit aan bij waar de verschillende teams staan en ondersteunt met raad en daad. Kortom, MBO Utrecht heeft met Joep een paar flinke stappen voorwaarts gezet op het gebied van onderwijs en ICT. Joep, bedankt voor de samenwerking en veel succes verder!!

Judith Raaphorst

Onderwijskundige, ZZP'er

In de periode 2015-2017 heeft Joep als projectleider onderwijs en ICT projecten uitgevoerd bij MBO Utrecht. In die functie heb ik met Joep prettig samengewerkt.
 
Joep heeft als eerste een grote klus geklaard door drie generieke blended keuzedelen te ontwikkelen binnen de elektronische leeromgeving die nog moest worden geïmplementeerd in de organisatie. Na deze eerste opdracht was dat de volgende klus, het implementeren van de ELO.
 
In de werkgroep ELO heb ik met Joep een jaar samengewerkt en hebben we samen tweemaal gepresenteerd op een conferentie; de Onderwijsdagen in 2015 en het Consortium voor Innovatie in 2016. Joep is een harde werker, duidelijk in de communicatie, rap met het beantwoorden van de mail en fris in zijn ideeën.

Astrid Schat

Projectleider onderwijsontwikkeling Utrechtse Zorgacademie, MBO Utrecht

Algemeen over de SURF Onderwijsdagen 2017
De SURF Onderwijsdagen had ik al enkele keren eerder bezocht, ook al eens eerder als spreker. Deze dagen staan bol van alles wat met Onderwijs en ICT te maken heeft, met name gericht op trends en ontwikkelingen. Voor mij als zelfstandige zijn dit ontzettend leuke en interessante dagen om veel te leren, kennis te delen en mensen te spreken. Er zijn namelijk verschillende zalen met presentaties/workshops en er is een netwerkplein waar leveranciers van ICT middelen hun diensten demonstreren. Ook is er een grote zaal waar keynotes gehouden worden. Zo was er gisteren aan het eind van de dag een voor mij inspirerende keynote door Oscar Kneppers van Rockstart. Hij vertelde over zijn bedrijf en de 5 mantra’s die verweven zijn in het DNA van het bedrijf. Rockstart helpt startups te groeien door o.a. middelen, netwerk en expertise te verstrekken.

De vijf mantra’s, als ik ze goed onthouden heb na de sessie, zijn:

1. Step Forward. Start.
2. Team up.
3. Stop talking. Start building.
4. Learn. Pivot. Start over.
5. Keep up. Keep going.

Ik ging geïnspireerd weer richting het Lochemse.  Inmiddels zit ik alweer in de trein op weg naar dag 2 en ik ben zeer benieuwd wat die dag te brengen heeft!