Dinsdag 11 november heb ik voor mijn huidige opdrachtgever MBO Utrecht samen met collega Astrid Schat (van MBO Utrecht) een lightning talk gegeven tijdens de onderwijsbeurs ‘Dè Onderwijsdagen’ (www.deonderwijsdagen.nl) in het WTC te Rotterdam. De titel van de sessie was ‘Keuzedelen: any place, any time’.
Tijdens de sessie hebben we het publiek meegenomen naar de afgelopen 6 maand waarin we het voor elkaar hebben gekregen om een relatief groot project m.b.t. leren en ict te realiseren binnen MBO Utrecht. Het project bestond eruit een nieuwe Elektronische LeerOmgeving (ELO) uit te zoeken, deze in te richten en daarin vervolgens 4 generieke blended keuzedelen te ontwikkelen met een multidisciplinair team. Het voert te ver om het project uitvoerig te beschrijven maar de uitgangspunten van het project zijn als volgt:
– kwalificatiedossiers (de keuzedelen worden vanuit kwalificatiedossiers ontwikkeld waarbij er voor elk werkproces en examinering aandacht is)
– online (de keuzedelen dienen any place, any time en any device door de studenten en docenten benaderd te kunnen worden in de nieuwe ELO #OnderwijsOnline)
– generiek (door de keuzedelen generiek te ontwikkelen werken we efficiënt en vooruitstrevend als organisatie)
– inspirerend (de keuzedelen inspireren het docententeam in het gebruik van de nieuwe ELO en blended learning)
– context en differentiatie (de keuzedelen zijn generiek maar academies/opleidingen blijven ruimte houden om er een eigen kleur en smaak van de beroepscontext aan te geven)
– multidisciplinair team (verschillende academies/opleidingen leveren minimaal 1 docent die meehelpt aan het ontwerp en de ontwikkeling van de keuzedelen)
Hieronder lees je de tekst welke in de programmagids van Dè Onderwijsdagen stond:
“MBO Utrecht grijpt de Invoering herziening kwalificatiestructuur aan voor een verdere verdieping van de kernwaarden ‘persoonlijk’, ‘ondernemend’ en ‘ambitieus’. Al haar studenten krijgen hiervoor vier generieke keuzedelen aangeboden die direct zijn gekoppeld aan deze kernwaarden. Deze keuzedelen zijn generiek ontwikkeld door een multidisciplinair team. Daarbij geldt het uitgangspunt dat ze inspireren in het gebruik van blended learning. De keuzedelen kunnen dan ook ‘any place’ en ‘any time’ aangeboden worden. In deze sessie delen Marianne Toussaint, Joep Nijland en Astrid Schat, allen van MBO Utrecht, hun ervaringen met dit project respectievelijk vanuit een beleidsmatig-, onderwijsontwikkel- en gebruikersperspectief.”
Bron: https://m.twoppy.com/OWD2015/performance/joep-nijland-marianne-toussaint-en-astrid-schat-5/shows/423490/
De sessie is goed verlopen en de zaal was zeer goed gevuld. Er was ruimte voor interactie (stellingen) en het publiek kon naderhand vragen stellen.
Hieronder zie je een foto (bron: https://twitter.com/AstridSchat/status/664059484193603584)